Περιοχή / Αμπελοτόπι:
“Αμπέλια”, Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου. Αμπελοτεμάχιο “Βράχος”, 45,20 στρέμματα, περιοχή Αμυνταίου, 40°41’19.44’’Ν – 21°43’00.24’’E, σε υψόμετρο 660 μέτρων, με βορειοδυτικό προσανατολισμό, βλέποντας το όρος Βόρας.
Οινοποίηση / Παλαίωση:
Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση, αλκοολική ζύμωση με χρήση ιθαγενούς ζυμοχλωρίδας, επιλεγμένης και απομονωμένης από το ίδιο αμπελοτεμάχιο, σε αυξητικά διαβαθμισμένες θερμοκρασίες με “pigeage” και παραμονή του κρασιού για 12 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση. 18 μήνες σε επιλεγμένα, νέα, λεπτόκοκκα, γαλλικά δρύινα βαρέλια Allie – Bertrange, λευκού καψίματος (ατμός) και 18 μήνες στη φιάλη. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση.
Το Κτήμα ΑΛΦΑ βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε τον Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.
Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την έκφραση όλων των στοιχείων που με χάρη προσφέρει το μοναδικό οικοσύστημα του ενιαίου, ιδιόκτητου αμπελώνα 1200 στρεμμάτων στην παραγωγή των οίνων μας. Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς μας είναι η ‘’ψυχή’’ των ανθρώπων που συμβάλουν καθημερινά στο όνειρο αυτό. Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με υψηλή ποιότητα και ήπιες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης που βασίζονται στα πλέον σύγχρονα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Επαγγελματική τεχνογνωσία, εμπειρία και συλλογική προσπάθεια σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα, οίνους που φέρουν την ετικέτα Κτήμα Άλφα